Fases del projecte
Aquest es concep com un projecte de col·laboració, obert a tots els col·lectius, entitats i institucions que actuen al litoral marí, i il·limitat en el temps, però que es pot estructurar en diferents fases amb objectius concrets:
1- Manteniment i ampliació de la xarxa fixa de receptors
En una primera fase s’instal·larà una xarxa d’hidròfons que cobreixi punts estratègics de la costa catalana que permetin detectar el pas de les espècies marcades.
A mesura que augmenti el nivell de participació i es pugui anar adquirint material, aquesta xarxa de receptors s’anirà ampliant i densificant, de forma que en els propers anys s’espera poder tenir una xarxa prou densa com per a monitoritzar en detall les espècies marcades.
Aquesta xarxa fixa d’hidròfons inclourà també punts per a monitoritzar infraestructures que poden ser d’interès per a l’estudi del moviment i agregació de peixos, com poden ser Ports i marines, instal·lacions d’aqüicultura o esculls artificials.

2- Funcionament de una xarxa mòbil de receptors
Per a cobrir zones més enllà de les cobertes per la xarxa fixa de receptors, els pescadors que participin al projecte inseriran un d’aquests receptors als seus arts de pesca mentre els utilitzen i facilitin als responsables científics del projecte les coordenades geogràfiques d’on ho han fet. D’aquesta forma s’ampliarà de forma molt significativa l’abast de la xarxa fixa.
A més dels pescadors artesanals, altres col·lectius, com pescadors esportius, centres d’immersió o navegants també podran participar en aquesta fase del projecte.
3- Marcatge amb transmissors acústics i satelitals
Paral·lelament al desplegament i manteniment de la xarxa de receptors, es procedirà al marcatge d’individus amb transmissors acústics. En aquesta fase és imprescindible la col·laboració de pescadors tant esportius com professionals, ja que seran qui capturaran els exemplars per al seu marcatge immediat durant jornades de pesca.
En aquesta fase, a més de marcar els exemplars capturats, es registraran mesures com la seva mida i el pes. També es recollirà informació addicional, com el tipus d’art de pesca utilitzat i la ubicació on han estat pescats i alliberats.
El marcatge acústic es realitzarà sempre en coordinació amb els responsables científics del projecte, ja que implica un procediment que requereix anestèsia, cirurgia i sutura dels individus per instal·lar la marca a la cavitat abdominal. Aquest procediment només el poden fer les persones amb la titulació i permisos adients.
De la mateixa manera, el marcatge satel·litari també es farà amb la supervisió dels responsables científics, ja que s'aplica a espècies protegides per organismes internacionals.

4- Programa de marcatge i recaptura
El programa de marcatge i recaptura mitjançant marques externes es durà a terme de forma permanent i indefinida per part de les entitats i associacions de pescadors que participen al projecte. Els pescadors compromesos amb el projecte realitzaran el marcatge i alliberament dels individus capturats, a més de prendre les mesures de la mida i el pes i localització i data.
En cas de recaptura d’exemplars marcats, anotaran el codi de la marca, i realitzaran de nou les mesures de pes, mida i localització i data de la recaptura, i tornaran a ser alliberats.
Totes les dades obtingudes en aquesta fase del projecte es centralitzarà en una base de dades a través del formulari d’aquesta pàgina web. Aquesta base de dades permetrà l’anàlisi i la representació dels resultats i el moviment de les espècies i individus marcats a través de una interface en desenvolupament.
5- Coordinació i participació
Coordinació científica
La Xarxa Marina de Telemetria (Catalan Tracking Network) és una iniciativa conjunta dels Grup de Recerca MedRecover (Dr. Bernat Hereu, professor de la Universitat de Barcelona i Institut de Recerca de la Biodiversitat IRBio) i el Centre de Formation et de Recherche sur les Environnements Méditerranéens – CEFREM (Dr. Philippe Lenfant, professor de la Université de Perpignan). Aquests grups centren la seva recerca en l'estudi d'espècies clau pel seu paper ecològic i el funcionament de les comunitats bentòniques i pelàgiques marines. A mes, treballen per promoure la implementació de plans de gestió i conservació efectius amb l’objectiu de preservar els ecosistemes mediterranis, tant litorals com pelàgics.
Participació
Aquest és un projecte obert que busca la participació dels diferents actors i gestors del territori.
Per una part, els gestors del territori a través de les diferents administracions (departaments, agències, Parcs Naturals) participen com a part activa del projecte a través de la transferència dels coneixements adquirits al llarg del projecte i que s’apliquen als diferents òrgans i taules de gestió del territori.
L’Associació Catalana per a una Pesca Responsable (ACPR) participa activament en el projecte en les fases de mostreig i marcatge de peixos, i és la responsable de la coordinació en el sector de la pesca recreativa. La ACPR és una entitat sense ànim de lucre, que defensa davant les administracions els interessos de la pesca marítima recreativa, amb un particular interès en la pesca des d’embarcació. També difon una ètica d’acord amb el codi FAO de pesca responsable, a través d’una activitat permanent de conscienciació i formació dels pescadors.
Confraries de pescadors. El sector de la pesca professional és especialment actiu en la participació en projectes de recerca, especialment en projectes aplicats a la gestió, com és el cas de les confraries de Girona que ja han participat activament en projectes precedents com RESMED. Un dels objectius del projecte és estendre aquesta participació a totes les confraries de Catalunya.
Ports esportius. Diversos ports esportius, com el de l’Estartit, Roses, l’Escala i Mataró han pres la iniciativa i s’han incorporat al projecte amb la compra i instal·lació de material per a l’estudi de la biologia de les espècies de dins les instal·lacions per a conèixer el paper d’aquests hàbitats i l’ecologia de les poblacions que hi viuen i hi interaccionen.
Treball en xarxa
La Xarxa Catalana de telemetria estarà integrada dins una xarxa que inclou altres projectes de telemetria i seguiment d’espècies mòbils marines. L’ús de la mateixa tecnologia i l’activa comunicació i intercanvi d’informació entre els diferents projecte fa que aquesta xarxa s’integri dins una xarxa global:
- IFREMER / MARBEC (www.ifremer.fr). El grup de recerca MARBEC, amb seu a Sête (França) lidera un projecte de telemetria acústica amb una xarxa de receptors acústics a tota la costa del golf de Lleó. Aquesta xarxa és contigua a la CTN, de forma que la coordinació amb aquest projecte ens permetrà tenir una xarxa fixa de més de 500 Kilòmetres lineals de costa.
- European Tracking Network (www.europeantrackingnetwork.org), es una plataforma internacional composta per totes les iniciatives i projectes que es duen a terme a nivell europeu, en la que la Catalan Tracking Network hi participa activament, i que ha desenvolupat una xarxa global amb receptors i marques compatibles que permet monitoritzar les espècies a nivell global. Totes les dades generades en aquest projecte seran públiques i es centralitzaran a la base de dades de l'European Tracking Network desenvolupada pel Flanders Marine Institute (www.lifewatch.be/etn/).
- Balearic Tracking Network (www.trackingfish.com) és una iniciativa científica col·laborativa i impulsada per l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), amb receptors instal·lats a les illes Balears i també a les boies oceanogràfiques de la Red Exterior de Puertos del Estado.
- Ocean Tracking Network (www.oceantrackingnetwork.org) es una xarxa internacional de telemetria a nivell mundial, que permet l’intercanvi de material i informació relacionada amb la telemetria, marcatge i seguiment d’espècies marines mòbils a nivell global.
- Universitat Politècnica de Catalunya / OBSEA. L’OBSEA és un observatori submarí cablejat gestionat per la Universitat Politècnica de Catalunya, situat a uns 4 km de la costa de Vilanova i la Geltrú a la zona protegida de pesca i interconnectat a la costa per un cable mixt d'energia i comunicacions. Aquest observatori disposa de un receptors acústic capaç de detectar els senyals emesos pels emissors acústics.
- IcatMar / CSIC és un òrgan d'assessorament científic per desenvolupar el programa de l'Estratègia Marítima de Catalunya, que basa la governança de les polítiques marítimes del nostre país en el model de la cogestió. La Xarxa catalana de Telemetria mantindrà una coordinació amb les iniciatives i projectes d’aquest òrgan amb el que es poden crear sinèrgies per augmentar l’eficiència d’ambdós projectes.
Transferència de resultats
La Catalan Tracking Network pretén ser una plataforma transdisciplinària que busca establir una interacció periòdica amb les diferents gestors i actors del territori. L’objectiu principal éstransferir coneixement,promoure i estimular sinèrgies, identificar oportunitats, i generar propostes encaminades a millorar la conservació i restauració dels hàbitats i les poblacions, garantint alhora la seva explotació sostenible.