Objectius
Preservar la biodiversitat a través del coneixement
Un litoral ric i divers que cal conservar
El litoral marí de Catalunya alberga una gran part de la biodiversitat de la Mediterrània nord-occidental, així com una gran diversitat d'hàbitats utilitzats per diverses espècies emblemàtiques amb un alt valor patrimonial i econòmic que ens proporciona una gran quantitat de serveis com aliment, treball i benestar, i ens protegeix contra amenaces globals com el canvi climàtic.

La connectivitat: procés clau per a la conservació
Malgrat les existents mesures de gestió i conservació del litoral, conèixer el moviment de les espècies, la utilització que fan dels diferents hàbitats al llarg del seu cicle de vida i la connectivitat entre hàbitats és un factor clau per a fer una gestió integrada a tot el territori que permeti la conservació i explotació sostenible del litoral i els seus recursos.
Sorprenentment, el comportament i el moviment i ús de l’espai de la majoria d’espècies és encara del tot desconegut. No obstant, en les darreres dècades s'han desenvolupat i perfeccionat noves tècniques per a l'estudi dels desplaçaments d'animals marins mitjançant tècniques de marcatge com la telemetria acústica i satelital que, combinades amb eines de participació ciutadana, poden permetre desenvolupar aquest tipus de projectes que requereixen el treball a una gran escala geogràfica.
Els objectius de la Xarxa Catalana de Telemetria son:
- Instal·lació i manteniment de una xarxa d'estacions de telemetria acústica per a la monitorització de la fauna marina a llarg termini
- Mantenir un programa de marcatge i recaptura d’espècies marines mòbils a llarg termini
- Generar coneixement científic sobre el moviment de les espècies i la connectivitat marina
- Generar una plataforma de col·laboració entre l’administració, actors i científics en l'àmbit de la conservació marina
- Impulsar la conservació de la vida marina a través del coneixement científic
- Fomentar la cultura científica a la societat en l'àmbit de la conservació marina
- Incentivar noves pràctiques de pesca recreativa basades en la pesca sense mort (captura i solta d’individus)

Una xarxa global
L’interès de la Xarxa Catalana de Telemetria es concep també a nivell global. Diverses iniciatives i projectes similars, tant a la Mediterrània com a nivell mundial, utilitzen aquestes mateixes tecnologies, pel que el moviment de les diverses espècies es pot seguir a nivell mundial.
Amb aquest objectiu ambiciós, l'European Tracking Network (ETN, www.europeantrackingnetwork.org) ha desenvolupat una xarxa Europea amb el mateix tipus de receptors que permeten monitoritzar aquestes espècies carismàtiques. La compatibilitat del sistema utilitzat a la ETN i Catalan Tracking Network i la seva integració en una base de dades fa possible que espècies marcades en aigües d’altres zones de la Mediterrània o de l’Atlàntic puguin ser detectades a la costa catalana, i viceversa, oferint una nova dimensió global a l'estudi del moviment de aquestes espècies.
La Catalan Tracking Network s'integra a altres iniciatives globals a través de la Ocean Tracking Network (OTN, www.oceantrackingnetwork.org).